Korenmolen “De Hoop”te Haren

korenmolen "De Hoop"te Haren

Korenmolen ” De Hoop” is een monumentale korenmolen, vroeger oliemolen, gelegen middenin het dorp Haren in de provincie Groningen.

Het is een van de weinige ronde stenen bovenkruiers in Noord-Nederland. Onderin de molen is een dierenspeciaalzaak gevestigd.

Er werd altijd aangenomen dat de molen werd in 1843 gebouwd als oliemolen en later als korenmolen werd ingericht. Uit historisch onderzoek is echter gebleken dat de molen waarschijnlijk in 1839 gebouwd is als korenmolen en later als oliemolen is ingericht.
De molen is in 1960 en 1975 gerestaureerd, maar raakte langzamerhand toch weer in verval.
De laatste particuliere eigenaar heeft de molen in 2006 overgedaan aan een stichting. Deze stichting heeft met behulp van o.a. geldinzamelingsacties de molen laten restaureren en daarna vervolgens als bezoekersmolen in gebruik genomen. De gehele restauratie is inmiddels afgerond. Het oliewerk is nog aanwezig, zij het incompleet.
Reatauratie:
Vervangen van de gehele stelling in 2007.
Op 9 december 2008 hebben we de kap afgenomen en op transport geplaatst naar onze werkplaats in Adorp.
Herstellen van de romp en de kap, staartwerk en gevlucht etc. 2009/2010. De staart met de schoren waren al eerder verwijderd in verband met de zeer slechte conditie waarin deze zich bevonden.
Bij onze werkplaats heeft de kap enige tijd roerloos gestaan voordat we er in het najaar van 2009 met de restauratie zijn begonnen. Intussen hadden we de diverse nieuwe onderdelen al wel zover klaar liggen voor montage aan de kap.
In de winter van 2009/2010 zijn we ook begonnen met het fabriceren van de nieuwe molenroeden voor deze molen (fabrikaat: Dunning-Bremer) lang 21,64 m1. met de nummers 303 en 304. Deze roeden voorzien van aluminium stroomlijnneuzen met Bremer-remkleppen en aluminium jalouzieën in het achterhek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *